ملاحظات فرمولاسیون کپسول ژلاتینی سخت:
پرکننده کپسول های ژلاتینی سخت ممکن است به صورت پودر (یا گرانول) حاوی داروی مورد نیاز یا به صورت مایعی که دارو در آن پراکنده یا حل می شود، فرموله شود.
ملاحظات فرمول بندی برای هر دوی این استراتژی ها به صورت جداگانه در ذیل مورد بحث قرار می گیرد:
پر کردن کپسول ژلاتینی به صورت جامد: بسیاری از مواد جانبی مورد استفاده برای فرمولاسیون پرکننده های کپسول به این روش، معمولا در فرمولاسیون قرص ها برای اهداف مشابه استفاده می شوند.
بنابراین، برای جلوگیری از تکرار، تنها جزئیات اولیه مواد کمکی (شامل خواص آنها و دلیل استفاده) توضیح داده خواهد شد.
خواص عمومی پرکننده های جامد کپسول ژلاتینی:
چندین ویژگی کلی برای پودرها به شرح ذیل وجود دارد که باید هنگام فرموله کردن آنها به عنوان پرکننده کپسول در نظر گرفته شوند:
توزیع اندازه ذرات در کپسول ژلاتینی: اجزای مختلف مخلوط پودر (از جمله عامل درمانی) باید مشابه باشد تا از اختلاط همگن اطمینان حاصل شود و جداسازی به حداقل برسد.
ترجیح داده می شود که توزیع اندازه ذرات مخلوط پودر هم تک وجهی باشد و هم دارای چند پراکندگی کم (انحراف استاندارد کم) باشد تا از جریان قابل پیش بینی و تکرارپذیری در طول فرآیند پر کردن کپسول ژلاتینی اطمینان حاصل شود.
در مقابل، مخلوطهای پودری چندوجهی و چند دیسپرس، تمایل به جداسازی را نشان میدهند. با مشکلات ناشی از همگنی مخلوط و افزایش تدریجی جرم، پر شدن به عنوان تابعی از زمان پر شدن خواهد بود. این مشکلات ممکن است در هنگام پر کردن ذرات با شکل نامنظم (به عنوان مثال شکل سوزنی) رخ دهد.
پر کردن کپسول های ژلاتین سخت:
دو روش اصلی وجود دارد که توسط آن پودرها در کپسول های ژلاتینی سخت پر می شوند که به آنها روش های وابسته و مستقل می گویند.
طراحی و عملکرد آنها در ذیل توضیح داده شده است.
روش وابسته:
در این روش، نیمه پایینی کپسول ژلاتینی در شکاف هایی قرار می گیرد که در داخل یک صفحه گردان قرار دارند. قسمت بالایی کپسول نیز در یک صفحه گردان مشابه قرار خواهد گرفت.
میز گردان حاوی نیمه پایینی کپسول (که ممکن است با سرعت های مختلفی بچرخد) در زیر قیف حاوی فرمول پودر چرخانده می شود و در نتیجه پودر داخل کپسول ژلاتینی ریخته می شود.
جریان پودر از طریق قیف و یکنواختی مخلوط پودر با حرکت دایره ای مارپیچ حفظ می شود. در پایان فرآیند، دو نیمه کپسول ژلاتینی در کنار هم قرار می گیرند تا فرم دوز نهایی را تشکیل دهند.
جرم پودری که در هر کپسول ژلاتینی توزیع می شود به مدت زمانی که قیف بالای کپسول ژلاتینی می گذراند (که خود به سرعت چرخش صفحه گردان بستگی دارد) بستگی دارد.
در پایان فرآیند پر کردن، کپسول های ژلاتینی پر شده از صفحه گردان خارج می شوند.
روش مستقل:
روش مستقل پر کردن کپسول ژلاتینی شامل انتقال فیزیکی یک پلاگین پودر از پودر مخلوط به داخل کپسول ژلاتینی است.
در این روش، یک لوله که حاوی یک پیستون فنری است، به یک بستر پودری فشرده میشود و حجمی از پودر را قادر میسازد تا وارد لوله شود. تنظیمات پیستون فنری حجم پودری که وارد لوله می شود را کنترل می کند.
در صورت لزوم، اتصال بین ذرات داخل پلاگین ممکن است با اعمال فشار، فشرده تر شوند. سپس لوله (حاوی پلاگ پودر) از بستر پودر خارج می شود، می چرخد و در بالای نیمه پایینی کپسول ژلاتینی قرار می گیرد و شمع پودر با فرورفتگی پیستون به داخل کپسول ژلاتینی پخش می شود.
فرمولاسیون پر کننده کپسول های ژلاتینی سخت:
همانطور که در بالا توضیح داده شد، سه دسته اصلی پرکننده وجود دارد که در کپسول های ژلاتینی سخت استفاده می شود، یعنی پودرها، مایعات و نیمه جامدها.
ملاحظات فرمول بندی برای این دسته ها به طور جداگانه در بخش های بعدی در نظر گرفته شده است.
پودرها
به طور کلی، فرمولاسیون پودر برای گنجاندن در کپسول های ژلاتینی سخت باید ویژگی های زیر را نشان دهد:
■ همگنی مخلوط (در بالا توضیح داده شد).
■ خواص جریان خوب. پر کردن کپسول های ژلاتینی نیاز به جریان تکرارپذیر پودر از بستر پودر، از طریق دستگاه پرکننده و داخل کپسول ژلاتینی دارد.
از آنجایی که پر کردن کپسول ژلاتینی بر اساس حجم انجام می شود، مهم است که بسته بندی ذرات نیز قابل تکرار باشد، زیرا تغییرات در این ویژگی منجر به تفاوت در جرم پودر پر شده در هر کپسول ژلاتینی می شود. جریان پودر قابل قبول همچنین مستلزم آن است که کلوخه شدن پودرها رخ ندهد.
در نهایت، از آنجایی که فرآیند پر کردن کپسول ژلاتینی ممکن است نیاز به تشکیل پلاگ (در داخل دوزاتور) داشته باشد، بستر پودر باید تراکم پذیر باشد. معمولاً خواص جریان و خواص بستهبندی پودرها با استفاده از تکنیکهای زیر ارزیابی میشوند:
زاویه استراحت (f).
در این روش پودر از داخل یک قیف عبور داده می شود تا زمانی که زاویه شیب پودر برای غلبه بر نیروهای منسجم بین ذرات بسیار کم شود. زاویه استراحت زاویه ای است که پودر با صفحه افقی ایجاد می کند.
این تکنیک نشانه ای از خواص جریان پودر را ارائه می دهد و به طور خاص، معیاری برای انسجام درون جرم پودر است. مماس زاویه استراحت اغلب به عنوان معیاری از اصطکاک داخلی بستر پودر نامیده می شود.
اگر زاویه اندازه گیری شده بیش از 50 باشد، خواص جریان پودر ضعیف است. به طور معمول زاویه 25 نشان دهنده پودری است که انتظار می رود جریان مناسبی برای فرآیند تولید از خود نشان دهد.
رئومتری گشتاور
رئومتری گشتاور یک تکنیک رئولوژیکی است که در آن یک تنش به بستر پودر (با استفاده از سر اختلاط) اعمال می شود و تغییر شکل بعدی (نرخ برش) بستر پودر تعیین می شود.
بسترهای پودری که باید چسبندگی بالایی از خود نشان دهند به تنش های برشی بیشتر برای شروع و حفظ جریان نیاز دارند.
این تکنیک اغلب برای توصیف فرآیند دانه بندی مرطوب و به ویژه برای بررسی الزامات اختلاط و نقطه پایانی فرآیند دانه بندی استفاده می شود.
سازگاری بین اجزای فرمولاسیون و کپسول ژلاتینی
مواد کمکی که در فرمولاسیون پرکننده های پودری برای کپسول های ژلاتینی سخت به کار می روند، مشابه مواردی هستند که برای فرمولاسیون و ساخت قرص ها استفاده می شوند.
برای فرمولاسیون پودرهای پرکننده از مواد کمکی زیر استفاده می شود:
رقیق کننده ها:
رقیقکنندهها برای افزایش جرم کاری بستر پودر و در نتیجه افزایش تکرارپذیری فرآیند پر کردن استفاده میشوند. علاوه بر این، رقیقکنندهها ممکن است ویژگیهای اضافی، به ویژه ویژگیهای جریان و توانایی آنها برای تحت فشار قرار دادن را ارائه دهند.
نمونه هایی از مواد کمکی که در فرمولاسیون پرکننده های پودری در کپسول ژلاتینی استفاده می شوند، عبارتند از:
لاکتوز (مونوهیدرات)
نشاسته ی ذرت
سلولز های میکروکریستالی
مواد پرکننده مایع و نیمه جامد برای کپسول های ژلاتینی سخت:
پرکننده های مایع یا نیمه جامد برای کپسول های ژلاتینی سخت ممکن است به دسته های مختلفی تقسیم شوند:
مایعات/ روغن های چربی دوست حاوی عامل درمانی محلول یا پراکنده.
نمونه هایی از انواع مایعاتی که معمولا در این دسته استفاده می شوند عبارتند از:
روغن های گیاهی (مانند آفتابگردان، آراشیس، زیتون)
استرهای اسید چرب (مانند گلیسریل مونو استئارات)
مایعات قابل امتزاج با آب حاوی عامل درمانی محلول/ پراکنده
نمونه هایی از انواع مایعاتی که معمولاً در این دسته برای پر کردن کپسول ژلاتینی استفاده می شوند عبارتند از:
– پلی اتیلن گلیکول ها (PEGs) که در دمای اتاق جامد هستند اما با حرارت دادن به مایع تبدیل می شوند (مانند PEG های با وزن مولکولی بالاتر)
– کوپلیمرهای بلوک پلی اکسی اتیلن-پلی اکسی پروپیلن مایع (Pluronics)
یکی از نگرانی های اصلی در انتخاب و فرمولاسیون حلال ها برای فرمولاسیون های پر کننده مایع در کپسول های ژلاتینی، تأثیر فرمول بر روی پایداری کپسول ژلاتینی است.
همانطور که قبلاً گفته شد، رطوبت تعادلی کپسول های ژلاتینی سخت باید 13-16٪ باشد تا اطمینان حاصل شود که کپسول ژلاتینی خواص مکانیکی مطلوب را نشان می دهد.
جذب رطوبت حلال های چربی دوست، PEG های جامد و Pluronics کم است و بنابراین این حلال ها برای فرمولاسیون مایع پرکننده کپسول های ژلاتینی سخت ترجیح داده می شوند.
برای تثبیت فرمولاسیون پرکننده مایع برای کپسول های ژلاتینی سخت، به سایر مواد کمکی نیاز است، به عنوان مثال:
عوامل فعال سطحی
این مورد در پرکنندههای مایع برای کپسولهای ژلاتینی سخت گنجانده شدهاند تا:
– محلول کردن عامل درمانی در حلال – تثبیت عامل درمانی معلق
– افزایش انحلال عوامل درمانی با محلول ضعیف در آب در دستگاه گوارش به خوبی صورت پذیرد.
عوامل اصلاح کننده ویسکوزیته
در پرکنندههای مایع برای کپسولهای ژلاتینی سخت گنجانده شدهاند تا:
– تثبیت عامل درمانی معلق –
تغییر ویسکوزیته فرمول برای بهینهسازی پر شدن کپسول ژلاتینی به خوبی انجام شود.
به طور معمول، مقادیر ویسکوزیته در محدوده 0.1-25 Pa/s به عنوان پرکننده مایع برای کپسول های ژلاتینی سخت قابل قبول در نظر گرفته می شود.
اگر ویسکوزیته کمتر از این محدوده باشد، به دلیل پاشیدن مایع از کپسول ژلاتینی در حین پر کردن، محتویات کپسول از دست میرود.
برعکس، مایعات با ویسکوزیته بیشتر از 25 Pa/s ممکن است به دلیل ناتوانی پمپ ها در پر کردن مایعات با این ویسکوزیته (بالا) به صورت تکرارشونده، مشکلات پر شدن را در کپسول ژلاتینی ایجاد کنند.
در بحث پر کردن کپسول های ژلاتینی، گفتنی بسیار است. در این مقاله به این حد بسنده می کنیم. اگر در خصوص کپسول ژلاتینی سئوالی دارید، متخصصان ما در IRCAPSULE آماده پاسخگویی به شما عزیزان هستند.
شماره تماس : 09037316103
ما سعی کرده ایم در حوزه کپسول های ژلاتینی با کیفیت و عملکرد بالا، در کنار مشتریان عزیزمان باشیم.